Sandra Kocjančič in Marko Vivoda

Apneni meseci


Projekt, imenovan »Apneni meseci«, predstavlja sodelovanje med umetnico Sandro Kocjančič in Markom Vivodom. Gre za različico Sandrine serije ogrlic Meseci, ki se osredotoča na inovativno združevanje oblikovanja in elektrokemičnih procesov. V projekt je vključena potopitev ogrlice pod morsko gladino in dovod električnega toka prek nje. Ta električni tok spodbudi rast apnenca po površini ogrlice. Ogrlica postane nekakšen medij, ki omogoča naključno rast apnenca, kar ima simbolni pomen sožitja umetniškega vidika z znanstvenim pristopom. Umetnost v tem projektu ne ustvarja samo vizualno privlačnega izdelka, ampak tudi idejo o sožitju med človekom in naravnimi procesi, kar dodaja globino in pomen projektu.


Oblikovalka sodobnega nakita Sandra Kocjančič oblikuje nakit s posebno tehniko, pri kateri nastaja žična vezenina iz srebra, zlata ali bakra, ki je oblikovalkina specifika. Vanjo se lahko vpletajo tako dragi kamni kot različni odpadni materiali. Pri njenem ustvarjanju jo navdihujejo narava in kreacije, ki nastajajo v sodelovanju z drugimi navdihujočimi ustvarjalci.

Marko Vivoda je umetnik, producent in raziskovalec, aktiven predvsem kot kurator Festivala IZIS in umetniški vodja laboratorija HEKA pod okriljem društva Pina. Kot umetnik je aktiven na področjih umetniških instalacij, konceptualnega dizajna in mentorstva. Je soustanovitelj kolektiva Stran 22, festivala IZIS in sokurator festivala Svetlobna gverila v Ljubljani, 2020–2022. Danes se ukvarja z raziskovanjem in razvojem biomaterialov, pri čemer se osredotoča na uporabo materialov iz lokalnega okolja in ponovno uporabo odpadkov za trajnostne in inovativne umetniške produkcije.https://www.instagram.com/sandrakocjancicjewelry/