SLOVENSKI TEDEN NAKITA 
SIJW 2024Slovenski teden nakita – SIJW – predstavlja in povezuje sodobno oblikovanje nakita v Sloveniji in v svetu. Je platforma za izraz kreativnosti, znanja in inovacij. Je vez med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. Je praznovanje umetnosti, trdega dela in strasti. Je sodobni nakit, ki odraža misli in ideje ustvarjalcev ter njihove osebnosti. Je prostor, kjer lahko začutimo ustvarjalno vizijo oblikovalcev.

Nakit je čaroben. V sebi nosi moč, da povzdigne našo notranjo in zunanjo lepoto ter pričara le najlepše občutke – od nostalgičnih, ko se spomnimo ljubljenih oseb, ki so nam ga podarile, do navdihujočih, ko odkrivamo edinstvene umetniške kose. Občutkov povezanosti s preteklostjo in občutkov odgovornosti do prihodnjih generacij. Vsak kos nakita nosi v sebi svojo zgodbo, ki se prepleta z našo lastno, ustvarjajoč čustveno vez med nosilcem in umetnikom. Ravno zato je bila tema letošnjega Slovenskega tedna nakita OBČUTENJA – SENSATIONS, saj so bili vsi dogodki namenjeni temu, da so nas popeljali v prizmo raznolikih občutkov.Na Slovenskem tednu nakita 2024 (SIJW) so se tako oblikovalci kot obiskovalci spraševali o občutkih in odzivih, ki jih sproži nakit. Kako se občuti teža nakita, ki nežno počiva na naši koži? Kakšne občutke prebuja tekstura materialov, ki so bili ročno oblikovani skozi stoletja obrti? Kako občutimo toploto ali hlad kovine, pogled na bleščeče kamne? Ali zaznamo v kosih občutke osebe, ki je nakit ustvarila? Ali spremembo, ki se zgodi v nas? Nas preplavijo veselje, toplina, zaupanje, sentimentalna toplina, privlačnost? Ali neznani občutki, ki šele čakajo, da jih spoznamo? Ali celo vse od zgoraj naštetega?

Na letošnjem, tretjem Slovenskem tednu nakita smo ponovno podelili nagrade najboljšim oblikovalcem, ki so v svoje izdelke najbolj ustvarjalno in domiselno ujeli letošnjo temo Občutenja. Tokrat smo podelili štiri nagrade. Strokovno komisijo so sestavljali: Anastasia Young (UK), Petra Bole, Olga Košica, Martina Lončar, Désirée Kolarec in Rok Marinšek.


Nagrado za najboljšo mlado oblikovalko leta 2024 je prejela Kristina Drnovšek


Oblikovalka je v svet nakita stopila po končanem študiju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, ko se je v delavnici Martine Obid Mlakar spoznala s prvimi zlatarskimi veščinami. Svoje zlatarsko znanje je kasneje izpopolnjevala v šoli Metallo Nobile v Firencah, ljubezen do oblikovanja nakita ter obrti pa je oblikovalko vodila na samostojno ustvarjalno pot. Sodeluje na skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini.

*Njeni Sanjači so kolekcija brošk, ki nas vabi v svet neskončnih sanj. Puhasti oblaki postanejo plovilo za sanjače, ki odtavajo z mislimi v neznane kraje, kjer se meje med resničnostjo in domišljijo zabrišejo. Nežen dotik mehkih oblakov vzbuja občutek umirjenosti in nas opomni, kako pomembno je ohraniti čarobnost sanj v našem hitrem tempu življenja, kako pomembno je vztrajati in verjeti v svoje sanje.

Nagrado za najboljšo slovensko oblikovalko leta 2024 je prejela Sanda Vidmar


je prejemnica . Preizkusila se je v oblikovanju srebra in kovine na tečaju, ki ga je vodila oblikovalka Olga Košica in kasneje še dodatno razvijala svoje spretnosti pod mentorstvom Martine Obid Mlakar. Od samega začetka neprekinjeno nadgrajuje svoje znanje in odkriva nove tehnike skozi tečaje, delavnice in izkušnje.
*Človeški prstni odtis je uporabljen kot glavni element njenih oblikovanih kosov. Z njim potrjujemo svojo originalno identiteto, hkrati pa je dotik blazinice dokaz, da objekt, ki ga občudujemo, resnično obstaja. Korak stran od konvencionalnega nošenja prstanov je idejni koncept naprstnikov, ki krasijo del našega najbolj čutnega orodja – prstnih blazinic. Z dotikom nakit dojamemo v fizični obliki, nosimo ga na koži. Sporočilnost tako originalnega dela telesa je inspiracija kolekcije naprstnikov, ki poveličujejo prstne odtise in sposobnost, da nakit doživimo in začutimo najbolj pristno in iskreno.

Nagrado za najboljšo tujo oblikovalko leta 2024 je prejela  Yuki Yoshioka iz Japonske

Oblikovalka se je izobraževala v Hiko Mizuno College of Jewellery na Japonskem. Je prejemnica številnih mednarodnih nagrad. Na SIJW 2024 se je predstavila s kolekcijo Metal = težka in trda podoba.
*Material je lahko videti tudi kot težka in trda podoba. In bolj ko si ustvarjamo ta predsodek, bolj bomo morda presenečeni nad občutkom v trenutku, ko ga dvignemo, in svobodo gibanja, ko ga nosimo. Tako imenovana struktura satovja, ki nastane s plastenjem in lepljenjem tankih kovin, se običajno uporablja v arhitekturi in letalstvu, saj ima moč na majhni površini. Vendar pa je želela oblikovalka vrzel med vizualnimi in otipljivimi lastnostmi tega materiala izraziti kot nakit za ustvarjanje nove podobe kovine, zato je v ta namen izdelala izjemno broške in prstan.
Nagrado za posebne dosežke na področju oblikovanja nakita 2024 je prejel Christoph Steidl Porenta

Izjemni večplastni umetnik, filozof, filantrop in goreč zaščitnik tradicionalnih tehnik, srčni mentor in učitelj mnogim priznanim in vzhajajočim zvezdam oblikovanja nakita. Od leta 1993 je samostojni oblikovalec na področju zlatarstva, srebrokovaštva in restavratorstva v svoji delavnici »Zlatarna Zlato runo«. V zadnjih letih je sodeloval na številnih razstavah v Sloveniji, Nemčiji in Franciji, bodisi kot zlatar ali kot restavrator draguljarskih izdelkov.

*Na Slovenskem tednu nakita se je predstavil s kolekcijo Zmaji. Zmaje obkrožajo miti in legende, tako v Aziji kot v Evropi. V resnici so prisotni povsod. Tudi Ljubljano zaznamuje zmaj. Zmaji nam ustvarjajo priložnost, da se potopimo v druge fantastične svetove. So prijatelji in spremljevalci. Kolekcija zmajev je ročno izdelana v njegovi delavnici, unikatna po klasični zlatarskih metodah - od modeliranja do emajliranja in vse vmes. Pri ustvarjanju so mu bili v velik izziv in veselje materiali: od 18-karatnega zlata, srebra, titana in plemenitih kamnov, ki zrcalijo čar zmajev ter poudarijo njihovo mističnost.