SLOVENSKI TEDEN NAKITA 
SIJW 


Oblikovanje sodobnega nakita spada v zvrst uporabne umetnosti, v sebi združuje veliko tradicije in se nenehno razvija. Sodobni nakit je samorefleksivna praksa, kar pomeni, da se ukvarja z razmišljanjem o sebi in o razmerah, v katerih se nahaja. Sodobni oblikovalci nakita na splošno delujejo v kritičnem ali zavestnem odnosu do zgodovine in prakse ter do širšega področja oblikovanja in izdelave trajnostnega nakita.
Slovenski teden nakita je posvečen oblikovalcem sodobnega  nakita. Njihovim idejam in razmišljanjem. Njihovim pogledom in mnenjem. Njihovim čustvom, ki jih vodijo. Navdihom, ki se jim prepuščajo z edinstvenimi zgodbami, ki jih pripovedujejo brez besed. Na SIJW se ne osredotočamo na tiste, ki nosijo nakit, temveč na odnos, ki ga imajo ustvarjalci nakita do svojega dela, do preteklosti in prihodnosti, do sebe in do sveta, v katerem živijo.

Trenutno je to edina prireditev v Sloveniji, katere namen je promocija sodobnega oblikovanja nakita in njegovih ustvarjalcev.

Gre za trajnostno naravnan in kulturno-izobraževalni dogodek, ki združuje razstave, tečaje, delavnice, predavanja in vodene oglede.

Fascinantni svet oblikovalcev nakita vas bo navdušil, saj boste na primer izvedeli, kdo je študiral oblikovanje nakita v Benediktinskem samostanu, kdo je začel izdelovati nakit, da bi po možganski krvavitvi izboljšal motorične sposobnosti, ali kako je mogoče iz svilenih kokonov izdelati nakit.Ustvarjalna tema je SODOBNA ALKIMIJA – umetnost preoblikovanja, razdeljena na tri dele:1. Preteklost

TRADICIJA V NAKITU:
kulturna dediščina, obrt...

2. Sedanjost

TRAJNOST V NAKITU:
trajnostni materiali, reciklirani materiali...

3. Prihodnost

ZNANOST IN TEHNOLOGIJA V NAKITU: nakit in robotika, umetna inteligenca, digitalizacija...