Ramona Florina Popescu

Koncept kolekcije Japonski vrt
Japonski zenovski vrt je minimalistična pokrajina, sestavljena iz naravnih elementov, ki naj bi poustvarili bistvo narave ter vzbudili občutke miru, tišine in spokojnosti. Kot majhni zenovski vrtovi so tudi moji prstani sestavljeni iz vrtinčastih vzorcev v različnih obrisih, obogatenih s »kamenčki« ali drobnimi zrnci »peska«. Med dotikanjem njihovih tekstur s krožnimi gibi dobimo občutek sprostitve, ki nas zasvoji. Uresničena so načela asimetrije, nekonvencionalnosti in mirovanja, zaradi živih barv pa se v realnost vrnete ne le mirnejši, temveč tudi bolj samozavestni in drzni. V svoj nakit rada zapišem pozitivne občutke in stališča, da bi uporabnika navdihnila in spodbudila k polnemu življenju.


Po diplomi iz ekonomije in doktoratu iz menedžmenta sem 15 let poučevala ekonomijo. Z letom 2019 sem začela študirati umetnost nakita z Davidom Sandujem in Andrejo Gabrielo Popescu, učiteljema na Inštitutu za umetnost in oblikovanje Assamblage v Bukarešti. Od leta 2021 razstavljam na razstavah sodobnega nakita v državi (Romanian Jewelry Week 2020, 2021, 2022, 2023) in v tujini (1st Contemporary Jewelry Biennial Lisbon 2021, VI Muestra Orfebrería Contemporánea de Madrid 2022, Milano Jewelry Week 2022, VIII Muestra Orfebrería Contemporánea de Madrid 2024).
Moj glavni navdih za nakit je narava, z vsemi svojimi oblikami in barvami, vendar je zame nakit sredstvo za izpostavljanje idej o človeških občutkih. Uporabljam delovne metode in tehnike, kot so konstrukcijsko in centrifugalno litje, Keum boo in kvačkanje iz žice.