Dodatni program
LjubljanaCENTER ROG


ODPRTO ZA JAVNOST

*ČETRTEK, 9. 5. 2024

OSREDNJA RAZSTAVA SIJW 2024
od 9. 5. do 20. 5. 2024, od 11.00 do 19.00

IZDELAVA NAKITA S TEHNIKO MOKREGA EMAJLA Z NAOMI CLARKE (UK), delavnica
Center Rog, Trubarjeva 72, 1000 Ljubljana
Četrtek, 9. 5. 2024, od 16.00 do 20.00

Uvod v delo s steklastim emajlom z mokrim postopkom. Mokri emajl je postopek, ki ga pogosteje uporabljamo pri označevanju in v industriji ter je primeren za ekspresivno ustvarjanje znakov in tehnik, kot je Sgraffito. Delavnica zajema pripravo in nanos emajla na kovino.
Obvezna prijava.
OBLIKOVALKA: Naomi Clarke (UK)
Prijave na: https://www.center-rog.si/en/programme/enamel-in-jewelry-masterclass-with-naomi-clarke/*PETEK, 10. 5. 2024

NAOMI CLARKE (UK): VLOGE NAKITA V DRUŽINSKIH, INSTITUCIONALNIH IN DRŽAVLJANSKIH ZBIRKAH, predavanje
Center Rog, Trubarjeva 72, 1000 Ljubljana
Petek, 10. 5. 2024, ob 10.00

Pridružite se Naomi Clarke na pogovoru o šoli za nakit, ki je del Birminghamske City Univerze. Izvedeli boste več o njenih tečajih, ljudeh in trenutnih dejavnostih. Naomi bo delila tudi svoja spoznanja o krmarjenju med akademsko in družbeno umetniško prakso. Naomi od leta 2020 predava na Šoli za nakit Univerze Birmingham City, trenutno pa poučuje na magistrskem študiju Nakit in sorodni izdelki. Zadnjih 20 let je delala v širši industriji nakita in srebrništva, na različnih delovnih mestih na področju umetnosti in dediščine. Je oblikovalka nakita, ki je magistrirala na šoli za nakit na univerzi Birmingham City University. V izobraževanje se je vrnila kot zrela študentka, s seboj pa je prinesla bogate izkušnje kot dražitelj, z zanimanjem za izvor zgodovinskih artefaktov.

Razvila je zanimivo – in edinstveno – metodologijo: razpakirala je škatlice za nakit in skupaj z njihovimi lastniki izdelala vizualne zemljevide njihove vsebine in z njimi povezanih zgodb; oblikovala je zbirke, ki te zgodbe odražajo, a tudi subtilno rušijo; in nenazadnje, uporabila je svoje izkušnje dražitelja, da je na te predmete vrgla senco časa in preučila, kako bi jih lahko obravnavali v prihodnosti, ko bi jim odvzeli osebne povezave, zaradi katerih so tako pomembni za avtorje zgodb. Večplastna raziskava, ki jo je Naomi pripravila, se dotika bistva zapletene vloge, ki jo ima nakit v družinskih, institucionalnih in državljanskih zbirkah.

IZVAJALKA: Naomi Clarke (UK)OTVORITEV OSREDNJE RAZSTAVE SIJW 2024 V LJUBLJANI
Center Rog, Trubarjeva 72, 1000 Ljubljana
Petek, 10. 5. 2024, ob 18.00*PONEDELJEK, 13. 5. 2024

SKRITI DRAGULJI SLOVENIJE, razstava unikatnega nakita s slovenskim kamnom
Center Rog, Trubarjeva 72, 1000 Ljubljana
Ponedeljek, 13. 5. 2024, ob 11.00

Potujoča razstava slovenskih oblikovalcev in zlatarske sekcije. Razstava unikatnega nakita s slovenskim kamnom.

RAZSTAVLJALCI: Aleš Hočevar, Alja Kump, Anton Klinc, Barbara Nardoni, Christoph Steidel Porenta, Dalija Sega, David Krmarič, Ema Smodiš, Karolina Iveljić, Katja in Nataša Skušek, Katja Marolt, Metka Mikuletič, Milica Bubanja, Peter Dragolič, Petra Bric, Rok Široka, Rosanna Raljević Ceglar, Sandra Kocjančič, Sara Mermal, Srečko Molk, Uršula Rihtar, Zala Štalekar, Zvezdana Konte

Kamne sta brusila Dejan Šauperl in Peter Dragolič.
Kuratorka razstave je Dalija Sega, s.dalija@gmail.comANASTASIA YOUNG (UK), predavanje
Center Rog, Trubarjeva 72, 1000 Ljubljana
Ponedeljek, 13. 5. 2024, ob 17.00

Anastasia Young bo spregovorila o svojih izkušnjah kot umetnica nakita, pedagoginja, avtorica in
fotografinja. Prisluhnite, kako je poučevanje izdelovanja nakita in pisanje knjig o tehničnem nakitu vplivalo na njeno lastno prakso ter poudarilo pomen skupnosti in mrež.

IZVAJALKA: Anastasia Young*TOREK, 14. 5. 2024


VGRAJEVANJE KAMNOV Z LOTANIMI ŽICAMI Z ANASTASIO YOUNG (UK),
delavnica
Center Rog, Trubarjeva 72, 1000 Ljubljana
Torek, 14. 5. 2024, od 16.00 do 20.00

Raziščite to eksperimentalno tehniko in ustvarite osupljiv, edinstven nakit z iskrivimi kosi. Obstajajo številni načini uporabe lotanja za držanje kamnov na mestu, vendar ta metoda lotanja z žico omogoča igrivo delo brez omejitev glede natančnosti in zahteva le preprosta orodja. Enodnevni kratki tečaj raziskuje eksperimentalno tehniko spajkanja kamnov v kovinske strukture, da bi jih pritrdili. Udeleženci bodo ustvarili več kosov, ki bodo raziskovali različne metode ustvarjanja in lotanja dragih kamnov in bodo izdelali vsaj en kos nakita z vgrajenim kamnom.

OBLIKOVALKA : Anastasia Young
Obvezna prijava.
Prijave na: https://center-rog.si/program/vgrajevanje-kamnov-s-srebrnimi-zicami-masterclass-z-anastasio-young/NAKIT KOT BARVITA RAZNOLIKOST, skupinska razstava nakita
Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavod
Center Rog, Trubarjeva 72, 1000 Ljubljana
Torek, 14. 5. 2024, ob 17.00

Skupinska razstava nakita iz različnih materialov in z uporabo raznolikih tehnik.
Gostje na SIJW – del skupinske razstave v Centru Rog
IZVAJALCI: Visokošolski učitelji FD: prof. dr. Jasna Hrovatin, doc. Mojca Perše, viš. pred. Petra Kocjančič*SREDA, 15. 5. 2024

DAN ODPRTIH VRAT S FAKULTETO ZA DIZAJN, okrogla miza
Center Rog, Trubarjeva 72, 1000 Ljubljana
Sreda, 15. 5. 2024, ob 10.00 (do 12.00)

Dan odprtih vrat za študente študijske smeri NAKIT. Nakit med modo, scenografijo in arhitekturo (Jewellery between Fashion, Scenography and Architecture).

SODELUJOČI NA OKROGLI MIZI:
doc. dr. Petra Bole (voditeljica), doc. dr. Aljoša Kolenc, mag. Olga Košica, doc. Karin Košak Arzenšek, doc. Ivo Koritnik, g. Jurij Dobrila (DOS), izr. prof. Tanja Devetak, prof. Nada Matičič, univ. dipl. ing. arh.DAN ODPRTIH VRAT V STUDIU ZA OBLIKOVANJE NAKITA JUVELIRIJ, razstava in demonstracija
Studio za oblikovanje nakita Juvelirij
Center Rog, Trubarjeva 72, 1000 Ljubljana, vhod s Petkovškovega nabrežja
Sreda, 15. 5. 2024, ob 10.00

Na dnevu odprtih vrat v Studiu za oblikovanje nakita Juvelirij bo mogoče ob ogledu razstavljenega nakita pokukati tudi pod prste pri sami izdelavi nakita ter brušenju kamnov trem domačih oblikovalcem; to so Kristina Drnovšek, Sanda Vidmar in Peter Dragolič. Dan se bo zaključil ob druženju in spremljavi žive glasbe pred njihovim studiem, v Centru Rog, na nabrežju.
IZVAJALCI: Sanda Vidmar, Kristina Drnovšek, Peter Dragolič
KONTAKT: juvelirij@gmail.com*ČETRTEK, 16. 5. 2024


STEKLENI NAKIT, Šolski center Rogaška Slatina, razstava in delavnica
Center Rog, Trubarjeva 72, 1000 Ljubljana
Četrtek, 16. 5. 2024, od 16.00 do 20.00

PERLA NA PERLO ali KAKO NASTANE OGRLICA? Šolski center Rogaška Slatina, razstava in delavnica izdelave steklenega nakita.
IZVAJALCI: dijaki ŠC Rogaška Slatina, program tehnik steklarstva, z mentorico Zinko Kobula KamenšekDEDIŠČINA PRETEKLOSTI, TRENUTNA SEDANJOST IN VIZIJA PRIHODNOSTI OBLIKOVANJA IN IZDELAVE NAKITA – MEDRESORSKO SODELOVANJE, okrogla miza
Center Rog, Trubarjeva 72, 1000 Ljubljana
Četrtek, 16. 5. 2024, ob 17.00

Na medresorski okrogli mizi bo tekel pogovor o pogojih oblikovanja nakita v Sloveniji, o trajnosti, tradiciji, obrti, povezovanju ter prihodnjih izzivih in možnostih na tem področju.
Sodelujoči:
CENTER ROG – Renata Zamida, direktorica,
MINISTRSTVO ZA GOSPODARSTVO, TURIZEM IN ŠPORT - g. Franc Stanonik, Sekretar – vodja Sektorja za domače storitve, Direktorat za notranji trg
ZLATARNA CELJE – Desiree Kolarec- kreativna vodja,
OBRTNO-PODJETNIŠKA  ZBORNICA SLOVENIJE  - Goran Lesničar Pučko-  predstavnik,   
SIJW – Olga Košica, vodja projekta

Po okrogli mizi sledi vodstvo po razstavi, ki ga bo vodila Olga Košica*SOBOTA, 18. 5. 2024

PRODAJNA RAZSTAVA OBLIKOVALCEV NAKITA iz Slovenije in tujine
Center Rog, Trubarjeva 72, 1000 Ljubljana
Sobota, 18. 5. 2024, od 9.00 do 19.00

Letošnja novost Slovenskega tedna nakita je prodajna razstava nakita.

RAZSTAVLJAVCI:
Aleksandra Atanasovski, Aleš Hočevar, Dalija Sega, Erzsébet Betti Domonyi, Eva Poženel - Mokosh Jewels, Kristina M Designs , Lidija Jasnic , Maja Licul , Marija Radosavljević, Nataša Druškovič, Nika Stupica, Petja Berginc, Petra Janča, Roberta Pavone

DRUGJE PO LJUBLJANI


(NE)TEKSTILNI NAKIT, razstava študentskih del
Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavod PRITLIČJE, Dunajska 129, 1000 Ljubljana
Od 9. 5. do 20. 5. 2024

Na razstavi bo predstavljen nakit, ki je nastal v sklopu predmeta Tekstilne tehnike in sicer z uporabo različnih tekstilnih in netekstilnih materialov, večinoma recikliranih iz starih oblačil in drugih uporabnih predmetov. Nastale tekstilne strukture so produkt različnih ročnih tehnik; pletenja, kvačkanja, makrameja, polstenja … Inspirirane z zrakom, oblaki, vetrom, žarki … se prepletajo z zgodbo obujanja tradicionalnih ročnih tehnik, preko katerih se študentje srečujejo z našo bogato kulturno dediščino in jo implementirajo v sodoben čas in izdelke uporabne umetnosti.

IZVAJALCI: študenti 1. letnika smeri Moda in tekstilije, mentorstvo viš. pred. Martina Šušteršič
INFORMACIJE: prost vstop, brez predhodnih prijavROČAJI PREDALNIKA KOT NAKIT (Moja zverinica), razstava
Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavod PRITLIČJE, Dunajska 129, 1000 Ljubljana
Od 9. 5. do 20. 5. 2024

Študentke Fakultete za dizajn – Ajda Kristan, Eva Gulin in Špela Gosnik so s svojo zavzetostjo in strokovnim vodstvom profesorjev na Fakulteti za dizajn ter v sodelovanju z Inkubatorjem Sežana razvile idejo, ki nosi naziv »Moja zverinica«.
Senzorične omarice »Moja zverinica« so nastale iz zavedanja, da današnji otroci zaostajajo v razvoju motoričnih in senzoričnih spretnosti zaradi vpliva sodobnega sveta, digitalizacije ter življenjskega sloga, ki otrokom ne ponuja prostora za domišljijo. Omarica predstavlja inovativen učni pripomoček, ki spodbuja motorične veščine, artikulacijo ter senzorične lastnosti otrok. Z združevanjem učnih in shranjevalnih elementov ponuja celovito rešitev za izzive ob slabše razvitih spretnostih.
Posebna pozornost je namenjena estetskemu in funkcionalnemu elementu ročaja, prav tako pa tudi uporabi naravnih materialov, pri čemer so barve in premazi otrokom in okolju prijazni; slovenska proizvodnja pa prispeva k lokalni trajnostni proizvodnji. Omarica je namenjena spodbujanju učenja besed, tvorjenju stavkov, razvijanju zgodb, učenju tujih jezikov, raziskovanju tekstur ter krepitvi otrokove kreativnosti.
Mentorji: Fakulteta za dizajn: doc. Mojca Perše
Inkubator Sežana: mag. Maja Cergol Lipnik, doc. dr. Aleš Lipnik

IZVAJALCI: Ajda Kristan, Eva Gulin in Špela Gosnik (študentke Fakultete za dizajn)
INFORMACIJE: prost ogled, ni potrebnih prijav
https://fd.si/FLOWER ORNAMENT- Cvetlični okras, razstava Aleksandre Atanasovski
EHO Studo,  Slovenska 17, 1000 Ljubljan
Četrtek, 09. 5. 2024.

V EHO studiu bomo predstavili novo serio nakita Aleksandre Atanasovski pod naslovom Floewr ornament-Cvetlični okras.
Kolekcija je nastala po navdihu rož, ki jih v vzhodnih deželah, kot so Indija Tajska in druge nizajo v girlande in jih podarjajo za dobrodošlico ljudem, še posebej pa kot daritve božanstvom.
Darovanje ima v Indijski kulturi drugačno mesto kot pri nas. Ta praksa izhaja iz starodavne Indijske kulture in lahko bi ji rekli da je del procesa na poti do razsvetljenja.
Okras na Bodhisatvah je poln simbolov,ki odražajo notranje kvalitete le teh kitijo se s svojimi vrlinami in nakit, ki ga nosijo to predstavlja.
Ta bogata miselnost, da je nakit simbol naših altruističnih del se mi zdi izjemna.
Tako se vse prakse Bodhisatev nizajo v girlande cvetja, ki jih lahko nosimo tudi mi  in če se včasih samo spomnimo na ta pomen, prispevamo cvet v našo in v girlando drugih.TEHNIKE KREATIVNEGA MIŠLJENJA – dvignite svoj kreativni nivo, delavnica
Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavod
HDMI (House of Design Management and Innovation), Gerbičeva ul. 51, 1000 Ljubljana
Petek, 10. 5. 2024, od 17.00 do 19.00

Delavnica je odlična priložnost za raziskovanje in izboljšanje vaših kreativnih sposobnosti. Namenjena je vsem tistim, ki si želijo dobiti vpogled v različne tehnike kreativnega razmišljanja in je namenjena spodbujanju ter razvijanju inovativnosti. Delavnica bo interaktivna in bo prinašala konkretne vaje ter strategije, s katerimi boste lahko dvignili svoj kreativni nivo. Primerna je za vse, ki si želijo izboljšati svojo sposobnost generiranja idej, reševanja problemov in ustvarjalnega razmišljanja.

IZVAJALCI: doc. mag. Mateja Š. Dimic
INFORMACIJE: brezplačna delavnica, obvezne prijave.
Oddaja prijavnic: https://fd.si/sobotna-akademija.html
MATERIAL, KI GA NAJ KANDIDATI PRINESEJO NA DELAVNICO: A3 liste, pisalo, radirka.
https://fd.si/
»OBLAČIMO HIŠE«, predavanje in delavnica – konceptualne idejne zasnove
Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavod
HDMI (House of Design Management and Innovation), Gerbičeva ul. 51, 1000 Ljubljana
Ponedeljek, 14. 5. in torek, 15. 5. 2024, od 17.00 do 20.00 ure

Barvni in ilustrativni koncept zunanjih površin fakultetne hiše na Gerbičevi 51, Ljubljana.

IZVAJALCI: doc. Inge Kalan Lipar u.d.i.a.
INFORMACIJE: brezplačna delavnica, obvezna predhodna prijava.
Prijava na: nina.susmelj@fd.si 
MATERIAL, KI GA NAJ UDELEŽENCI PRINESEJO S SEBOJ: obveščeni naknadno
www.fd.siTRAJNOSTNI NAKIT KOT UMETNOST PROSTORSKEGA OKRASA V KONTEKSTU SPREMINJAJOČEGA SE SVETA IN ČLOVEKA, razstava
Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavod
HDMI (House of Design Management and Innovation), Gerbičeva 51, 1000 Ljubljana Četrtek, 16. 5. 2024, ob 17.00

Predstavitev združevanja estetskega raziskovanja nakita s ključnimi sodobnimi temami, vključno s trajnostnim razvojem, podnebnimi spremembami in čustvenimi vidiki posameznikov. Kako lahko nakit postane katalizator za premišljene in trajnostne spremembe v družbi; kakšna je njegova vloga onkraj klasične uporabe kot modnega dodatka. Razstava poudarja, kako nakit ne le krasi telesa, temveč presega svojo okrasno funkcijo in postaja ključen element v različnih vidikih življenja, prostora, kjer živimo, in našega notranjega jaza.

IZVAJALKA: doc. dr. Petra Bole
INFORMACIJE: brezplačen ogled, brez predhodnih prijavNAKIT, KONTEKST IDENTITETE, predavanje in delavnica
Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavod
HDMI (House of Design Management and Innovation), Gerbičeva ul. 51, 1000 Ljubljana
Četrtek, 16. 5. 2024, od 17.00 do 20.00

Predavanje in delavnica bosta potekali na temo nakita, prikazanega tudi v širšem kontekstu prostora, scenografije, oblikovanja notranjščine in v funkciji vizualne komunikacije.

IZVAJALEC: doc. Ivo Koritnik, univ. dipl. ing. arh.
INFORMACIJE: brezplačno, obvezne prijave.
Prijava na: nina.susmelj@fd.si
https://fd.si/OBLIKOVANJE NAKITA Z UPORABO LASERSKEGA IZREZA, delavnica
Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski zavod
HDMI (House of Design Management and Innovation), Gerbičeva ul. 51, 1000 Ljubljana
Petek, 17. 5. 2024, od 17.00 do 20.00

Na delavnici se bodo udeleženci seznanili z oblikovalskim pristopom k razvoju idejne zasnove za oblikovanje nosljivih objektov – nakita – z uporabo laserskega izreza in graviranja. Izdelke bodo lahko oblikovali v treh materialih – filcu, lesu in pleksi steklu. Udeleženci bodo razvili oblikovalske rešitve, ki jih bodo v nadaljevanju tehnično pripravili za izvedbo z laserskim izrezom in graviranjem.

IZVAJALCI: izr. prof. Tanja Devetak, ga. Mojca Buh, zunanja tehnična sodelavka
INFORMACIJE: brezplačna delavnica, obvezne prijave.
Oddaja prijavnic: https://fd.si/sobotna-akademija.html

MATERIAL, KI GA NAJ KANDIDATI PRINESEJO NA DELAVNICO: naravni filc v debelini 3 in 5mm, lesene plošče v debelini 4 in 6 mm, ostanki pleksi stekla, papir A4 format, svinčniki, ravnila, škarje, olfa nožki, mekol lepilo, čopiči, lončki, povoščena vrvica, osnove za uhane, magnetni trak.

ZAKLJUČNA PRIREDITEV S PODELITVIJO NAGRAD


GRAND PLAZA HOTEL, Slovenska cesta 60, 1000 Ljubljana
Ponedeljek, 20. 5. 2024, ob 19.00
Strokovna komisija je izbrala najboljše oblikovalce v štirih kategorijah. Na slavnostnem dogodku bomo na krajši kulturni prireditvi in ob prijetnem druženju podelili nagrado za najboljšega mladega oblikovalca, dve nagradi za najboljšega domačega in tujega  oblikovalca leta, ter nagrado za posebne dosežke na področju oblikovanja nakita.
 IzolaOTVORITEV RAZSTAVE SIJW 2024 V IZOLI
Galerija DRAT, Ljubljanska ulica 20, 6310 Izola
Sobota, 11. 5. 2024, ob 11.00

365 PIŠKOTOV, Srednja šola Izola, razstava s pokušino
Galerija DRAT, Ljubljanska ulica 20, 6310 Izola
Sobota, 11. 5. 2024, ob 11.00

Dijaki srednje šole Izola bodo pod mentorstvom prof. Mojce Žnidaršič in oblikovalke Sandre Kocjančič za otvoritev Slovenskega tedna nakita v Izoli spekli 365 piškotov, ki jih bodo nato povezali v veliko, slastno ogrlico. Ta unikatna ogrlica bo simbolizirala dneve v letu, ki jih bomo skupaj uživali.
Ideja za to edinstveno stvaritev sega v leto 2022, ko je oblikovalka Sandra Kocjančič pozvala študente vizualnih umetnosti in oblikovanja, da s poljubno tehniko ustvarijo vsak svoj krog, ki je predstavljal dan, časovno obdobje ali cikel, ki jih je v življenju zaznamoval. Tako je nastala urbana ogrlica velikanka. Povezani krogi različnih avtorjev so sestavili ogrlico velikanko, ki je predstavljala našo povezanost ter moč v združevanju v skupnosti, in moč radosti, ene temeljnih evropskih vrednot.

Mentorici: prof. Mojce Žnidaršič in oblikovalka Sandra KocjančičPRETEKLOST V NAKITU, razstava
Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem
skupinska razstava v Placu Izolanov v Izoli
Sobota, 11. 5. 2024, ob 11.30

Študenti 2. in 3. letnika študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje (VUO) so pod mentorstvom arhitektke, asist. dr. Tine Cotič, in s strokovno pomočjo oblikovalke sodobnega nakita Sandre Kocjančič izdelali nakit, navezujoč se na temo preteklosti. Sodelovali so Uroš Kumer, Blažka Šifrar, Jakob Bratušek, Iva Gjorgjievska, Neža Hajšek in Ela Weber.

MENTORICI: asist. dr. Tina Cotič, Sandra Kocjančič
IZVAJALCI: Študenti Vizualnih umetnosti in oblikovanja Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem (VUO UP PEF)
https://www.pef.upr.si/
fb: https://www.facebook.com/uppef
instagram: https://www.instagram.com/uppef_vuo/10 LET KOVANJA, voden ogled
Galerija Salsaverde Izola
Kulturno umetniško društvo in Galerija Salsaverde
Gramscijeva ulica 4, Izola
Sobota, 11. 5. 2024, ob 12.00
Predstavitev kovaške obrti in kaj vse lahko kujemo. Predstavitev 1. slovenskega kovaškega priročnika. Voden ogled in predstavitev izvaja Lenart Perko Emberborn.

Galerist/Kustos Miha Erič
INFORMACIJE: 040 133 718
https://www.facebook.com/Emberborn
https://www.facebook.com/salsaverde.art
https://salsaverde.art/

Piran


7. SREDOZEMSKA GEMOLOŠKA JUVELIRSKA KONFERENCA IN RAZSTAVA AVTORSKEGA NAKITA
Morska biološka postaja Piran, Fornače 41, 6330 Piran
Sobota, 11. 5. 2024
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Prirodoslovni muzej Slovenije vas vabita na 7. Sredozemsko gemološko in juvelirsko konferenco, ki bo med 7. in 11. majem potekala v Italiji in Sloveniji.
Konferenca ponuja odličen praktični program delavnic v italijanskem Cavaleseju, medtem ko se bo teoretični del s predavanji uveljavljenih gemologov iz Evrope in sveta odvijal v Piranu.

V Piranu bo v sodelovanju s Slovenskim tednom oblikovanja nakita na ogled tudi razstava avtorskega nakita več kot 26 sodelujočih oblikovalk, oblikovalcev, zlatark in zlatarjev, ter ljubiteljev plemenitih kamnov.

Konferenčni dan 11. maja v Piranu – 11 predavateljev in 9 predstavitev.

Konferenca se predstavlja na spletni strani: https://www.gemconference.com/
OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJESKRITI DRAGULJI SLOVENIJE, razstava unikatnega nakita s slovenskim kamnom
Morska biološka postaja Piran, Fornače 41, 6330 Piran
Sobota, 11. 5. 2024
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Prirodoslovni muzej Slovenije  sta organizirala razstavo na kateri sodelujejo slovenski zlatarji in oblikovalci nakita.
Razstava unikatnega nakita s slovenskim kamnom.

Razstavljavci: Aleš Hočevar, Alja Kump, Anton Klinc, Barbara Nardoni, Christoph Steidel Porenta, Dalija Sega, David Krmarič, Ema Smodiš, Karolina Iveljić, Katja in Nataša Skušek, Katja Marolt, Metka Mikuletič, Milica Bubanja, Peter Dragolič, Petra Bric, Rok Široka, Rosanna Raljević Ceglar, Sandra Kocjančič, Sara Mermal, Srečko Molk, Uršula Rihtar, Zala Štalekar, Zvezdana Konte
Kamne sta brusila Dejan Šauperl in Peter Dragolič.
Kuratorka razstave je Dalija Sega, s.dalija@gmail.com

Portorož


(NOT) A DROP IN THE OCEAN, razstava nakita in delavnica
Galerija Caserma, Sečoveljske soline
Piranske soline, Seča 115, 6320 Portorož
Nedelja, 12. 5. 2024, od 10.00 do 14.00
Izdelava prstana v tehniki izgubljenega voska (lost wax technique), kjer se bodo udeleženci preizkusili v izdelavi prstana iz trdega voska in ga po želji tudi odlili v srebro*.
Sledila bosta kratek ogled in zaprtje razstave nakita Mojce Gazič in fotografij na platnu »(Not) a drop in the ocean«.

Izvajalka: Mojca Gazič
Kotizacija: 75 €
Število udeležencev je omejeno na 5 (pet).
Zaradi priprave prostora v galeriji so obvezne prijave.
Prijave na e-naslov moicagazic@gmail.com, najkasneje do 10. 5. 2024, do 12.00
*Vlivanje in srebro nista vključena v kotizacijo.

instagram: @moicaghandmade
 Slovenj GradecOTVORITEV RAZSTAVE SIJW 2024 V SLOVENJ GRADCU

Koroški pokrajinski muzej
Glavni trg 24, 2380 Slovenj Gradec
D.tajl Concept Store
Glavni trg 24-25, 2380 Slovenj Gradec

Četrtek, 9. 5. 2024, ob 18.00
OTVORITEV RAZSTAVE SIJW 2024 V SLOVENJ GRADCU

V sklopu tretjega Slovenskega tedna nakita (SIJW) v Koroškem pokrajinskem muzeju predstavljajo izbrane kose nakita domačih in tujih sodobnih oblikovalcev, ki svoj navdih iščejo v tradiciji in stremijo k trajnosti. Z nakitom se bodo predstavili: Anita Sonc, Darko Ornik, Peter Dragolič, Sara Mermal, Tjaša Petrič Cvet, Ursula Rihtar, Vanja Čok, Žiga Kodre ter Ahmad Majing (ZDA), Amy Findlay (VB), Anna Liu (ZDA), Erzsébet Betti Domonyi (HU), Liu Yang (VB), Mahzad Morsali (IR), Marija Radosavljević (RS), Marina Draženović (HR) in Nadezhda Elkina (PL). Sočasno gostijo razstavo 3D tiskanega nakita študentov Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki so v sodelovanju s podjetjem NP Power raziskovali oblikovanje nakita s pomočjo uporabnih naprednih tehnologij.

Po odprtju sledi ogled prodajne razstave v prostorih D.tajl Concept Store.

D.tajl Concept Store: PRODAJNA RAZSTAVA NAKITA
D.tajl Concept Store
Glavni trg 25, 2380 Slovenj Gradec

OTVORITEV: Četrtek, 9. 5. 2024, ob 19.00
OGLED PRODAJNE RAZSTAVE: od 9. do 18. 5. 2024, od 9.00 do 17.00 (torek–petek), od 9.00 do 12.00
(sobota), v nedeljo in ponedeljek zaprto
V D.tajl Concept Store boste lahko na prodajni razstavi spoznali še več sodobnih slovenskih
oblikovalcev.3D TISKAN NAKIT KOT KOVINSKI ODTIS ZGODOVINE ROGA, razstava in predavanje
Koroški pokrajinski muzej
Glavni trg 24, 2380 Slovenj Gradec
Torek, 14. 5. 2024, ob 18.00
Predstavljamo razstavo nakita, ki so ga idejno zasnovali in 3D zmodelirali študentje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil pod mentorstvom prof. Karin Košak, prof. dr. Deje Muck, doc. dr. Tanje Nuše Kočevar in tehnične sodelavke Marjete Čuk. V laboratorijih NTF in v podjetju NP Power so nastala najuspešnejša raziskovanja študentov NTF na področju uporabe naprednih tehnologij - 3D tiskanega nakita.


 Tržič
SKRITI DRAGULJI SLOVENIJE


razstava unikatnega nakita s slovenskim kamnom
Zlatarska Šola Tržič, Tina Mežek s. p.
Paviljon NOB, Predilniška cesta 12, 4290 Tržič

Četrtek, 9. 5. 2024, ob 17.00 (otvoritev razstave)
med 10. 5. in 12. 5. 2024, od 10.00 do 18.00

Kamen in nakit sta tesno povezana. Pripovedujeta zgodbe, stare več milijonov let, in jih prepletata s sodobno zasnovo avtorskega nakita, v katerem je vdelan naravni kamen, tokrat izključno iz nahajališč v Sloveniji. Barva, struktura, oblika ... to so elementi, ki združujejo avtorice ob 50. obletnici MINFOS-a v Paviljonu NOB, ki bo za javnost odprta od 10. do 12. maja med 10.00 in 18.00 uro. Uradna otvoritev razstave bo 9. maja ob 17. uri.

V okviru prireditve se bodo odvijali naslednji dogodki:
● razstava Skriti dragulji Slovenije, na kateri si lahko ogledate nakit s slovenskimi kamni, ki so
ga izdelale vajenke Zlatarske šole pod mentorstvom mojstrice Tine Mežek. Okrasne kamne za
nakit je zbrusil Dean Šauperl;
● fotografska razstava mineralov in kristalov ter razlaga o njihovem pomenu za človeka – Živeti s kristali. Razstavo pripravlja Prirodoslovni muzej Slovenije;
● delavnica Izpiranje zlata, na kateri boste obiskovalci lahko iskali granate in morda našli tudi
luskico zlata. Delavnica obiskovalcem ponuja zlatonosni dravski pesek. Spretni bodo našli
rdeče kristale granatov, črne magnetite, najbolj vztrajni pa tudi zrnca zlata. Delavnico
pripravlja Prirodoslovni muzej Slovenije, izvaja pa Zlatarska šola Tine Mežek in njene članice;
● prikaz brušenja kamnov na fasete. Med prikazom boste lahko videli, kako poteka brušenje
dragih in okrasnih kamnov v realnem času. Prikaz bodo izvajale članice Zlatarske šole;
● Oblika v kamnu – razstava kamnoseških izdelkov in brušenih plemenitih kamnov. Pripravlja
Višja strokovna šola ŠC Srečka Kosovela iz Sežane.
IZVAJALCI: Zlatarska Šola Tržič, Prirodoslovni Muzej


50. MEDNARODNI DNEVI MINERALOV, FOSILOV IN OKOLJA – MINFOS


Prenovljena dvorana BPT, Predilniška cesta 16, 4290 Tržič
Galerija paviljon NOB, Predilniška cesta 12, 4290 Tržič

Petek, 10. 5. 2024, od 10.00 do 18.00, uradno odprtje in svečana slovesnost ob 18.30
Sobota, 11. 5. 2024, od 9.00 do 19.00
Nedelja, 12. 5. 2024, od  9.00 do 18.00
Vsak drugi vikend v maju se v Tržiču na Mednarodnih dnevih mineralov, fosilov in okolja vrsto let srečujejo številni ljubitelji naravne dediščine. Poleg strokovnih geoloških razprav se vrši prodajna razstava brušenih in neobdelanih kamnov, nakita in fosilov. Letošnji strokovni fokus je fosilna flora ter sulfidni mineral.
 Rogaška Slatina
KAKO UJETI SIJAJ? Z USTVARJALNO PUSTOLOVŠČINO S STEKLOM!Ustvarjalna delavnica izdelave steklenega nakita s priznano poljsko oblikovalko steklenega nakita Joanno Muzyka.
Šolski center Rogaška Slatina, Steklarska ulica 1, 3250 Rogaška Slatina

Četrtek, 9. 5. 2024, od 16.00 do 18.00
Ponedeljek, 13. 5. 2024, od 16.00 do 18.00
Torek, 14. 5. 2024, od 16.00 do 18.00

Zasijte kot dragulj na naši ustvarjalni delavnici izdelave steklenega nakita!

Pridružite se nam v čarobnih popoldnevih, ki bodo posvečeni umetniški izraznosti in ustvarjanju edinstvenih kosov nakita. Vabimo vas na neponovljiva doživetja, kjer se bomo skupaj s priznano poljsko oblikovalko steklenega nakita Joanno Muzyka potopili v svet bleščečih steklenih biserov in ustvarjanja elegantnih mojstrovin.

Kaj vas čaka? Učenje osnov izdelave steklenega nakita. Uporaba raznolikih barv in vzorcev. Razvijanje lastnega sloga in kreativnosti. Navdihujoči nasveti naših izkušenih mentorjev.
Delavnica je primerna za vse starostne skupine in ne zahteva predhodnih izkušenj. Materiale bomo zagotovili mi, vi pa prinesite s seboj le dobro voljo in željo po ustvarjanju.
Število mest je omejeno, zato si pravočasno zagotovite svoje mesto na nepozabnem popoldnevu!

Prisrčno vabljeni, da se nam pridružite na tem čarobnem popotovanju skozi svet steklenega nakita. Ustvarjajmo skupaj in pustimo, da naša domišljija zablesti v vseh barvah mavrice.
Dodatne informacije in obvezne prijave.

Prijave na: zinka.kobula-kamensek@scrs.siEKSKLUZIVNA PRODAJNA RAZSTAVA STEKLENEGA NAKITA, prodajna razstava steklenega nakita dijakov programa tehnik steklarstva

Šolski center Rogaška Slatina, Steklarska ulica 1, 3250 Rogaška Slatina

Petek, 10. 5. 2024, ob 13.00
Ponedeljek, 20. 5. 2024, od 9.00 do 17.00
Raziskujte čarobni svet steklenega nakita na naši ekskluzivni prodajni razstavi!

Pridružite se nam na nepozabni izkušnji, kjer se srečata umetnost in eleganca v obliki bleščečih steklenih mojstrovin. Naša prodajna razstava vam ponuja priložnost, da odkrijete in občudujete edinstvene kose nakita, ki so ročno izdelani, s strastjo in izjemno veščino.

Kaj lahko pričakujete na razstavi? Raznoliko paleto čudovitih steklenih nakitov. Unikatni dizajni, ki izražajo umetniško ustvarjalnost. Priložnost za nakup izbranih kosov in občutek ekskluzivnosti. Srečanje z ustvarjalci in umetniki, ki stojijo za čarobnostjo vsakega kosa. Naša razstava je odprta za vse ljubitelje lepega, ki cenijo unikatnost in želijo svoji zbirki dodati plemenit nakit. Vsak kos na razstavi pripoveduje svojo zgodbo, ki združuje tradicijo, inovacijo ter ljubezen do umetnosti.

Za dodatne informacije in rezervacije pišite na: zinka.kobula-kamensek@scrs.si

Šolski center Rogaška Slatina
Steklarska ulica 1, 3250 Rogaška Slatina
www, fb, instagram: www.scrs.si; https://www.facebook.com/scrs.si
https://www.instagram.com/sc_rogaska/ BledRAZSTAVA NAKITA – O ZLATU MALO DRUGAČE
GALERIJA DORO, Doroteja Zupan
Cesta svobode 15, 4260 Bled

Sobota, 18. 5. 2024, od 10.00 do 16.00
Razstava o zlatu.
IZVAJALCA: Doroteja Zupan, Timotej Erjavec
INFORMACIJE: 070 132 725, galerijadoro@gmail.com
 Mengeš
OKOVANJE KAMNOV, predstavitev okovanja (flush)
ZAM d. o. o.
Zlatarski atelje Mengeš, Slovenska cesta 24, 1234 Mengeš
Torek, 14. 5., sreda, 15. 5. in ponedeljek, 20. 5. 2024, od 14.00 do 17.00

Predstavitev delovnega prostora za okovanje in predstavitev okovanja.

IZVAJALEC: David Kramarič
INFORMACIJE, obvezna prijava.
Prijava na telefonsko št. 031 631 830
www.zlatarski-atelje.com
www.zlatarska-akademija.si
fb: zlatarski atelje mengešLansiranje spletne platforme -  VIZIJE NAKITA

9. 5. — 20. 5. 2024


V času trajanja Slonenseka tedma nakita vas vabimo, da senam pridružite na https://www.jewelry-visions.com/about in nas spremljate preko https://www.instagram.com/jewelry_visions/
VIZIJE NAKITA omogoča, odkrivanja povezana z ustvarjalnostjo. Izmenjavo ustvarjalnosti in spretnosti na področju sodobnega oblikovanja nakita. Učno in povezovalno okolje, ki gradi na slovenski tradiciji, kulturi, obrti, znanju in ustvarjalnosti.

VIZIJE NAKITA - povezuje in podpira dva odlična namena:

1. Skupnosti oblikovalcev nakita bodo na voljo tečaji usposabljanja in orodja, znanje pa se bo širilo tudi na mednarodni ravni.

2. Člani platforme VIZIJA NAKITA bodo lahko sodelovali in imela na voljo posodobljeno podatkovno bazo, ki bo vsebovala njihove portfelje in prodajno galerijo.