Maria Paltin

The Flow
Kolekcija govori o tistem občutku, ki ga dobite po preživetem težkem obdobju, o želji, da bi se gibali svobodno, brez napora, lahkotno kot veter. Je izraz popolne svobode.

To je zbirka, ki se je rodila iz potrebe po prostoru, svobodi in prostem gibanju. Potrebovala sem občutek, ki ga daje varen prostor, morala sem se prepričati, da bo izraz svobodnega gibanja skladen z mojimi občutki. Kosi, ki sem jih izdelala, kažejo svobodo in gibanje, tog, prosojen porcelan, prevlečen s surovimi minerali, se lahko zdi subtilen in tekoč.


Že od nekdaj izdelujem nakit. V otroštvu sem se igrala z bakreno žico in majhnimi kroglicami, ki sem jih ukradla iz mamine škatle za nakit. Pozneje, ko sem diplomirala na univerzi za arhitekturo Ion Mincu, sem z materiali, ki so mi ostali od postavitev, začela z dragim prijateljem izdelovati nakit iz pleksi stekla. To obdobje je bilo zelo pomembno za mojo pot. Estetiko, ki sem se je naučila na fakulteti, sem lahko uporabila tako, da sem lahko vstopila v čudoviti svet sodobnega nakita. Pred nekaj leti sem odkrila porcelan in to je bilo kot razsvetljenje. V trenutku, ko sem se dotaknila mokre gline, sem vedela, da je to moja pot. Navdih rada iščem v živalskem in rastlinskem svetu, v umetnosti klasikov, kot sta Brancusi, Matisse ... včasih pa so moj navdih tako dogodki okoli nas kot neverjeten pogum, ki ga imajo nekateri ljudje že po naravi.