Katja in Nataša Skušek


Umami


Katja Skušek od leta 2004 sodeluje v umetniškem projektu Pri Zlatem Stegnu (skupaj z Natašo Skušek). Pri Zlatem stegnu predstavlja zaključeno celoto, ki obsega prostorsko instalacijo z videi, objekti, svetlobnimi objekti, foto kolaži in performansi , kjer gre za preizpraševanja o prehranjevanju, pripravi hrane in vsem, kar je povezano s hrano. Projekt je zasnovan na humoren, lahkoten način, ki prikazuje in se ukvarja z osnovno človeško potrebo – prehranjevanjem, ki pa pri natančnejšem pogledu ponuja celo paleto raznolikosti pogledov, problemov in obsesij. Prav tako se že vrsto let ukvarjata z oblikovanjem zlatega in srebrnega nakita. Živita in delata v Ljubljani.Tradicionalna izdelava nakita z modernim zasukom.


Začetek obrti Skušek sega v leto 1967, njegova dejavnost pa vseskozi temelji na ročni izdelavi zlatega in srebrnega nakita. Z leti so pridobili bogate izkušnje in strokovne izboljšave ter zlatarsko tradicijo obogatili z umetniškim pristopom. Lastnici Katja in Nataša Skušek, slednja je tudi akademska kiparka, sodelujeta z akademskim slikarjem Mladenom Stropnikom in grafičnim oblikovalcem Rokom Marinškom. Za Narodni muzej Slovenije izdelujejo vrsto replik iz obdobja rimske Emone, njihova dela pa so predstavljena tudi v Muzeju za arhitekturo in v Mednarodnem grafičnem likovnem centru. Svoje izdelke predstavljajo na modnih revijah in stajlingih, kot so Elle, Cosmopolitan in v oddajah Zvezde plešejo, Štartaj Slovenija, Slovenija ima talent in drugih.
Nataša Skušek je študirala kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2002 diplomirala in tri leta kasneje magistrirala. V času študija se je izpopolnjevala na akademiji v Trondheimu na Norveškem. Prejela je študentsko Prešernovo nagrado (2001). Svoje delo je predstavila na številnih mednarodnih in samostojnih razstavah.Ukvarja se s skulpturo, risbo, grafiko, videom, fotografijo, performansom, novimi mediji in oblikovanjem. Osredotoča se na raziskovanje kulturne paradigme zahodnega človeka, zlasti na teme, kot so razmerje med spoloma, erotika, spolnost, telo, materinstvo, družina, prehranjevanje