Jasna Hrovatin


Kolekcija: Narava kot inspiracija in soustvarjalec nakita
Predstavljene kose nakita povezuje rdeča nit – soustvarjanje z naravo, kjer je narava inspiracija in soustvarjalka oblikovalskih rešitev.
Jasna Hrovatin, Koralna simfonij, ogrlica
Osrednji element nakita »Koralna simfonija« so različno veliki koščki koral, ki naša čustva povežejo s spominom na morje. Večina ljudi povezuje morje z zvoki valov, s sprostitvijo in s pisanostjo življenja v vodi, kar predstavljen nakit tudi simbolizira. Ko si nakit nadenemo, zaradi trkov koral ene ob drugo zaslišimo nežen zvok, ki spominja na šumenje morja.

Verižico krasita tudi dve kroglici iz turkiza z značilno turkizno barvo in naravnim, rahlo mrežastim vzorcem. Turkiz predstavlja talisman sreče, uspeha in kreativnosti. Je odličen kristal za meditacijo. Na naša občutja vpliva pomirjevalno in nas spravlja v harmonično stanje.
Jasna Hrovatin, Turkizna harmonija, uhani
Osnovni element uhanov je turkizno obarvana školjkovina v treh različnih velikostih. Posamezni elementi so zaradi zaobljenih robov kljub svoji zašiljeni obliki prijetni na dotik.

Jasna Hrovatin, Lirična reka, verižica
Mehko padajoča in vzvalovana verižica spominja na meandre reke, ki pripovedujejo romantične zgodbe, polne strasti in sentimentov.


Jasna Hrovatin je leta 1987 diplomirala na Fakulteti za arhitekturo pri prof. Niku Kralju. Za diplomsko nalogo je prejela nagrado Unilesa. Po opravljeni diplomi se je zaposlila kot mlada raziskovalka pri prof. Kralju. Magistrirala je leta 1990, doktorirala pa leta 1993 kot najmlajši doktor v Sloveniji in prva ženska, ki je doktorirala na Fakulteti za arhitekturo. Po opravljenem doktoratu se je zaposlila na Biotehniški fakulteti, na Oddelku za lesarstvo. Predavala je na BF, ALUO ter na doktorskem študiju NTF. Od leta 2009 je zaposlena na Fakulteti za dizajn kot prodekanja za raziskovalno dejavnost in vodja Katedre za oblikovanje pohištva. Ukvarja se s projektiranjem notranje opreme in oblikovanjem. Dobila je številne nagrade na pohištvenih sejmih ter nagrade kot tudi odkupe na domačih in mednarodnih natečajih. Razstavljala je v Ljubljani, Beogradu, Kölnu, Kopenhagnu in Frankfurtu. Ima 8 evropskih modelov in 7 patentov. Napisala je 3 znanstvene monografije. Za monografijo Niko Kralj je bila nominirana za Plečnikovo priznanje in za nagrado »Trend«.