Žirija

Petra Bole

Petra Bole deluje kot predavateljica, umetnica, oblikovalka, pisateljica, kustosinja in urednica, trenutno pa je direktorica Radovljiških občinskih muzejev. Bila je docentka na Fakulteti za oblikovanje v Sloveniji, kjer je bila zadolžena za oddelek za produktno oblikovanje in delala kot prodekanja za umetniško dejavnost. Petrino izobraževalno ozadje je arhitektura (Fakulteta za arhitekturo, Ljubljana), nakit (magister umetnosti na Londonski metropolitanski univerzi) in humaniste (doktorat iz filozofije in teorije vizualne kulture na Fakulteti za humaniste Koper/Capodistria, Univerza na Primorskem). Končala je šolo za kustose Svet umetnosti, Šolo za kuratorske prakse in kritično pisanje ter pridobila strokovni naziv kustos na Ministrstvu za kulturo. Razstavljala je na več kot 100 razstavah, vključno v Italiji, Avstriji, Nemčiji, Nizozemski, Danski, Združenem kraljestvu, Španiji, Hrvaški, Srbiji in Kolumbiji. Sodelovala je tudi pri organizaciji več projektov, kot so BREAK 21, BIO 19, GIDE, Group for International Design Education, več okroglih miz o sodobnem nakitu, design management in dvostranskih razstavah DOS. Bila je ustanoviteljica in predsednica Slovenskega združenja za sodobni nakit (2003–2015), od leta 2013 pa je predsednica Sekcije za unikatno oblikovanje Društva oblikovalcev Slovenije (DOS). Na področju akademskih raziskav je sodelovala na številnih mednarodnih konferencah. Je sourednica več publikacij ter mentorica disertacij prve in druge stopnje oblikovanja. Njena doktorska teza o nakitu kot umetnosti raziskuje različne umetniške teorije ter filozofske in sociološke vidike umetniškega nakita. Je avtorica knjige Nakit kot umetnost, ki ponuja kratek premislek o umetniškem nakitu, kot tudi številnih drugih člankov o nakitu, umetnosti in oblikovanju.

Anastasia Young

Anastasia Young je oblikovalka nakita, avtorica in predavateljica, katere dela so bila razstavljena na mednarodnih razstavah. Eklektični nakit Youngove pogosto temelji na projektih in ga poganja kombinacija idej ter tehničnih raziskovanj; pri raziskovanju uporablja pripoved, ki jo ponuja vsak kos –  tako zasnovo in oblikovanje dela kot tudi njegovo prikaz, ko ni nošen ali uporabljen. Primeri njenih del so v stalnih zbirkah Science Museum v Londonu in Central Saint Martins Museum. Pred kratkim je prejela srebrno nagrado za bakreno gravuro, s strani  Goldsmiths' Craft and Design Council. Zanima jo meddisciplinarna uporaba tradicionalnih obrtnih spretnosti in tehnik v v sodobni praksi. Trenutno se osredotoča na presečišče med graviranjem in tiskarstvom. Anastasia je diplomirala na Royal College of Art in Central Saint Martins College, kjer je 20 let predavala in vodila kratke tečaje na področju izdelovanju nakita. Napisala je štiri knjige o tehnikah izdelave nakita, ki so bile prevedene v sedem jezikov in veljajo za ključne učbenike na svojem področju. Anastasia Young je dobro znana kot strokovnjakinja za izdelavo nakita in kot pedagoginja, saj poučuje in piše. Leta 2017 je bila Anastasia imenovana za članico upravnega odbora The Association for Contemporary Jewellery, sodeluje pa tudi v združenju Hand Engravers Association in Society of Jewellery Historians.

Olga Košica

Snovalka in umetniški vodja SIWJ: Olga Košica, mag. umetnosti, je samozaposlena v kulturi. Ima več kot dvajset let izkušenj na področju oblikovanja nakita. Prejela je številne mednarodne nagrade, sodelovala je pri mednarodnih projektih in razstavah. Je soustanoviteljica in soustvarjalka mednarodno uspešne blagovne znamke OfR jewelry, ki je ena prvih na trg pripeljala 3D oblikovan modni nakit.  Kot oblikovalka nakita že petnajst let uspešno sodeluje z Zlatarno Celje. Kot gostujoča predavateljica deluje na univerzah doma in v tujini.
Aleksandra Atanasovs Aleksandra Atanasovski je po končani Srednji oblikovni šoli leta 1993 diplomirala iz slikarstva na Accademiji di belle arti di Brera v Milanu. Leta 1994 je odšla v Indijo, kjer je študirala tibetanski budizem in spoznala tibetansko obredno slikarstvo Thanka painting. Leta 2001 se je vrnila v Slovenijo, ves čas po končani akademiji je delala kot grafična oblikovalka, leta 2003 je bila zaposlena kot oblikovalka na Fructalu v Ajdovščini. Leta 2008 do 2010 je oblikovala lokalni časopis Prepih. Od leta 2006, po dolgem premoru, oblikuje nakit. V sodobnem umetniškem nakitu je našla svoj medij, prostor in izraz. Nakit vidi kot komunikacijski objekt, skozi katerega izraža ideje o družbi, posamezniku in o ozaveščanju raznih pojavov. Od leta 2018  z Majo Licul vodita EHO Studio za sodobni nakit, kjer poleg svojega nakita, občasno gostita Slovenske in tuje umetnike s tega področja. S tem prispeva k prepoznavnosti te panoge v Sloveniji, da bi zaživela in postala prepoznana, tako kot je drugje po svetu.Rok Marinšek

Deluje na področju različnih disciplin; grafičnega oblikovanja, brandinga, art direkcije in oblikovanja nakita. Sodeloval je v številnih mednarodnih projektih in razstavah, z  različnimi slovenskimi kulturnimi, umetniškimi institucijami, umetniki in organizacijami. Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj. V projektu olgafacesrok – OfR, katerega soustanovitelj je, raziskuje področje sodobnega nakita in objektov, nove tehnologije in 3D tiska.

Désirée Kolarec


Désirée Kolarec je slovenska umetnica in oblikovalka nakita. Njena umetniška dela so več kot le stvarne kreacije, saj odsevajo njena prepričanja, s katerimi želi ozaveščati. Tako njen stil kot osebnost se izražata v čistih in drznih oblikah.

Po zaključku študija industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je zaključila umetniški magisterij na londonskem Kraljevem kolidžu umetnosti (Royal College of Art). Svoje znanje in umetniško izraznost je izpopolnjevala tudi na Univerzi umetnosti in oblikovanja v Linzu. Leta 2018 pa so jo v oblikovalsko rezidenco povabili v Loupe Hong Kong, kreativno središče večmilijardnega kitajskega proizvajalca nakita Chow Tai Fook.

Od leta 2011 dela kot oblikovalka nakita v Zlatarni Celje, največji proizvajalki nakita v jugovzhodni Evropi z bogato zgodovino, ki sega v leto 1844, kjer je leta 2019 prevzela vlogo kreativne vodje.