Darko Ornik


Izrazni prstan, ki opominja, da videz, čustva in prezenca, ki jih kažemo navzven, pogosto ne sovpadajo s tem kar se dogaja »znotraj« nas. Prav tako nakazuje, da je našo pravo notranjost mogoče začutiti ali videti le v posebnih trenutkih, ko dovolimo vpogled skozi ozko lino našega obrambnega zidovja.


Moje ime je Darko Ornik, v svojem življenju igram več različnih vlog. Med vsemi je ena, ki mi je še posebej pri srcu – vloga rokodelca-umetnika, ki z vsem srcem uživa v procesu ustvarjanja nakita iz lesa. Z družino živimo v majhni slovenski vasi, ki je obdana z gozdovi in s čudovito naravo. Ti okoliški gozdovi niso le del mojega vsakdana, ampak so postali del mene, del moje identitete.
Drevesa, ki mirno stojijo v gozdu, so veliko več kot le statični predmeti. Vsako drevo je živo bitje, povezano s kompleksno mrežo korenin, prek katerih komunicira z drugimi drevesi in življenjem okoli sebe. Les vsakega drevesa, ki ga uporabljam za svoj nakit, je nosilec bogate zgodbe, ustvarjalec unikatnih vzorcev in žive tradicije. Pri svojem ustvarjanju prepustim vodilno vlogo lesu, njegovim vzorcem in teksturam, ki jih je skozi desetletja oblikovala narava. Vsak kos lesa, ki ga uporabim, postane nepogrešljiv element v tej kompleksni pripovedi, ki jo soustvarjam z naravo. Nakit, ki ga izdelujem, ni le okras, nanj gledam kot na vez med ljudmi in naravo. Vsak kos, ki ga ustvarim, je opomin na pomen našega odnosa do okolja. Drevesa so ključni akterji v ekosistemih, ki nas hranijo in ohranjajo življenje na Zemlji. Moj cilj je, da ta sporočila in povezanost s svojim ustvarjanjem posredujem ljudem in jih tako ozaveščam o pomenu varovanja gozdov in narave.www.ornikwoodart.com /
FB, Ig ornikwoodart