Ben Cooke-Akaiwa

Pri svojem delu že dolgo ljubim barve. Barva je zame varen prostor, zato se k njej pogosto vračam. Zdi se, da si ne morem pomagati kot draguljar pri diamantu. Kovine imajo barvo, vendar se mi zdijo večinoma brezbarvne; dolgočasna sivina jekla, s katerim delam, prosi, da bi jo prekril. Manjkajočo živahnost dodajam z emajli, barvami v spreju in prašnim barvanjem. Ta močno nasičena barvna paleta je izziv za prirojeno strogo površino jekla.
To delo je nastalo konec leta 2020, med mojim bivanjem kot rezidenčni umetnik v Baltimorskem centru za nakit. Površine teh brošk se sklicujejo na barvno slikarstvo iz sredine stoletja. Nastale abstrahirane pokrajine se ne nanašajo na resničnost, vendar še vedno vzbujajo občutek kraja. Morda je to stranica stavbe, niz hribov ali slepa cesta.


Ben je draguljar in kovinar v Bloomingtonu v ameriški zvezni državi Indiana. Leta 2019 je na univerzi Indiana diplomiral iz kovinarstva in oblikovanja nakita. Izobrazbo je dopolnil z delavnicami na Arrowmont Craft School in krajšim vajeništvom na Japonskem. Udeležil se je umetniških rezidenc v Baltimorskem centru za nakit in Arrowmontu. Ben je razstavljal na mednarodnih razstavah v Združenih državah Amerike, na Nizozemskem, v Nemčiji in Kanadi.