Vesna Jurjec Žvikart


Glavni trg 25, 2380 Slovenj Gradec, D.tajl Concept StoreVesna Jurjec Žvikart je v prvo pločevino z namenom, da ustvari kos nakita, zažagala že med študijem. Takrat je obiskala delavnice Marije Radosavljević (žica, pločevina, spajanje, vgradnja kamnov, jedkanje) ter kasneje še Milice Bubanja (Art Clay Silver, emajliranje). Vesna je uni. dipl. inž. strojništva, smer Inženirsko oblikovanje in je delovne izkušnje nabirala tudi na področjih razvoja, vodenja in izvajanja projektov, modeliranja in načrtovanja, grafičnega oblikovanja in fotografije. Vseskozi pa ustvarja nakit Ventus juvel, ki ji predstavlja popolno ravnovesje med jasnim, tehničnim, načrtovanim ter večplastnim, domišljijskim spontanim. Trenutno nakit nastaja iz medenine, brona, srebra in bakra ter poldragih kamnov. V zadnjem letu kot zanimiv material spoznava tudi les; z možem pod imenom Feya wood decor ustvarjata izdelke za lepši vsakdan in seveda mora nastajati tudi v tej delavnici nakit. Les Vesno navdušuje s svojo teksturo in lahko obdelovalnostjo.
Deluje kot samostojna podjetnica na področju oblikovanja in aktivno-kreativno sodeluje v D.tajl Concept Store. V 2017 je s svojima prstanoma sodelovala pri obleki Nuške Drašček za nastop na Emi, v 2018 je vodila projekt modnega holograma, s katerim so se predstavile nove kolekcije v D.tajl Concept Store, v istem letu je bil s strani Cooksongold (Design of the week) izpostavljen dizajn v tehniki Art Clay Silver ter prepoznan kot dober primer uporabe tehnike z edinstvenim načinom vgradnje kamna, v 2021 so z Društvom ustvarjalcev D.tajl na predlog KGLU prejeli Bernekerjevo plaketo za večletno umetniško in poustvarjalno delo in doprinos h kulturni rasti občine. S svojim nakitom redno sodeluje tudi v izložbi modne oblikovalke Stanke Blatnik.
 
FB: D.tajl, ventusjuvel
IG: d.tajlconceptstore, ventusjuvel
www.ventusjuvel.com

 

Nakit nastaja običajno skupaj z edinstveno zgodbo, včasih pa gre zgolj za raziskovanje oblike ali materiala.
Raziskovanje lesa kot materiala za nakit se je začelo s kolekcijo Claire, ki se izraža z navdušenjem nad teksturo lesa. Ta je poudarjena s postopkom staranja, oblike so organske in dajejo vtis, da se z lahkoto spreminjajo.
Obesek Ornament je zasnovan za strastne bralke, katerih najljubši dodatek je pravzaprav knjiga. Gre za bralni prstan in je v pomoč pri držanju knjige z eno roko in tako naredi branje udobnejše.
Kolekcijo Panorama navdihujejo ulice s strnjenimi stavbami in njihovimi različnimi fasadami. Vsi kosi 'Panorame' so zasnovani v dvo- ali trobežiščni perspektivi, njihova površina (fasade) pa je teksturirana s kombinacijo kovanja, graviranja, patiniranja in lističev v zlatu ali srebru.