Vabimo vas, da si ogledate program, ki združuje najkvalitetnejše ustvarjalce s področja oblikovanja sodobnega nakita v Sloveniji.SLOVENSKI TEDEN NAKITA 2022 / SLOVENIAN JEWELRY WEEK 20229.  — 15. 5. 2022, Slovenija
Slovenski teden nakita (v nadaljevanju SIJW) je projekt, ki ustvarja prostor, kjer se srečujejo umetniki s področja sodobnega nakita in izmenjujejo ideje, se povezujejo in razvijajo prihodnja sodelovanja.

Projekt SIJW je namenjen temu, da širši javnosti predstavimosodobno oblikovanje nakita. Javnost se lahko pobliže spozna z izdelki in oblikovalci, ki ustvarjajo sodobni nakit širom Slovenije. To je trenutno edini dogodek, ki je usmerjen izključno v promoviranje sodobnega oblikovanja nakita in njegove ustvarjalce.

Avtorski izdelki, razstavljeni v času SIJW, niso le umetniška dela, ki izražajo stanje bivanja, sprožajo razprave ter komentirajo aktualne sociološke strukture in težnje, ampak so tudi sredstvo za dosego cilja. Močne povezave, ki se bodo oblikovale med obiskovalci in oblikovalci, bodo podpirale SIJW in postale vir novih ter postopoma učinkovitejših dejanj.

Zaradi nepredvidljive situacije v zvezi s pandemijo v letu 2022, v prvem letu izvedbe SIJW še ni  osrednjega dogodka. Naše prvo združevanje in povezovanje med 9. in 15. 5. 2022 je organizirano razpršeno ter širše, na lokacijah po vsej Sloveniji


O izboru prijavljenih oblikovalcev je odločila strokovna komisija in izbrala 37 oblikovalcev in projektov širom Slovenije, ki vam jih z veseljem predstavljamo: Arijana Gadžijev, Huberto Široka, Nataša Grandovec, Miša Jelnikar, Aleksandra Atanasovski, Aleš Hočevar, Anamari Šušnjara, Andreja Kragelnik, Barbara Nardoni, Bojana Kovačič ZemljičChristoph Steidl Porenta, Dalija Sega, Jaka Trtnik, Jure in Žiga Kodre, Katja in Nataša Skušek, Kristina Drnovšek, Lara Podvršič, Maja Licul, Martina Lončar, Metka Mikuletič, Milica Bubanja, Mojca Gazič, Nataša Druškovič, Olga Košica, Rok Lesjak, Rok Mar, Romi Bukovec, Sanda Vidmar, Sandra Kocjančič, Srečko Molk, Tina Košak, Ursula Rihtar, Vesna Jurjec Žvikart, OFR JEWELRY, In between, Paprika in premog.

Poleg oblikovalcev v program SIJW vključujemo tudi fakultete, muzej in šole. Letos sodelujejo Naravoslovnotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil, Fakulteta za dizajn, Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem, Narodni muzej Slovenije in Šolski center Rogaška Slatina.

Poleg otvoritev razstav, kjer se boste lahko v živo srečali z oblikovalci, program zaokrožujejo tudi predavanja, demonstracije in delavnice, ki se jih lahko brezplačno udeležite in se tudi sami preizkusite v ustvarjanju, pridobite nova znanja ter se morda tudi sami navdušite za oblikovanje. Skupaj smo pripravili več kot 50 tovrstnih dogodkov. Organizirana so tudi vodenja po razstavah.
Lokacije prve izvedbe SIJW 2022 so:


 • Ljubljana
 • Maribor
 • Ptuj
 • Bled
 • Izola
 • Postojna
 • Slovenj Gradec
 • Kranj
 • Grosuplje
 • Vrhnika
 • Rogaška Slatina
 • Medana


Ekipa


Vodje projektaOlga Košica

Snovalka in umetniška vodja SIWJ


Olga Košica, mag. umetnosti, je samozaposlena v kulturi. Ima več kot dvajset let izkušenj na področju oblikovanja nakita. Prejela je številne mednarodne nagrade, med njimi tudi British Council -Young Creative Fashion Entrepreneur Award, sodelovala je pri mednarodnih projektih in razstavah, je soustanoviteljica in soustvarjalka mednarodno uspešne blagovne znamke OfR jewelry, ki je ena prvih na trg pripeljala 3D oblikovan modni nakit. Kot oblikovalka nakita že petnajst let uspešno sodeluje z Zlatarno Celje, je tudi gostujoča predavateljica po univerzah, doma in v tujini.


Rok Mar

Kreativno in vizualno vodenje projekta SIJW


Deluje na področju različnih disciplin; grafičnega oblikovanja, brandinga, art direkcije in oblikovanja nakita. Sodeloval je v številnih mednarodnih projektih in razstavah, z različnimi slovenskimi kulturnimi in umetniškimi institucijami, umetniki, organizacijami. Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj. V projektu olgafacesrok –OfR, katerega soustanovitelj je, raziskuje področje sodobnega nakita in objektov, nove tehnologije in 3D tisk.


Urška Košica

Izvršna producentka projekta SIJW


Urška Košica, več kot petnajst let izkušenj z organiziranjem interdisciplinarnih, družabnih in izobraževalnih projektov, je idejna in umetniška vodja, glavna in odgovorna producentka mariborskih kulturno izobraževalnih projektov Art Kamp, Kulturni dnevnik, Čitalnica na jasi, ki so nastali za potrebe programov Evropska prestolnica kulture Maribor 2012 in postali trajnostni, programsko vodi festival Vilinsko mesto, idr.Ostala ekipa