Narodni muzej Slovenije


Muzejska 1,
LjubljanaKustosinja:

Petra Brodar


Pridružite se nam na brezplačnem  tematskem vodenem ogledu stalne razstave Zgodbe s stičišča svetov in občasne razstave Zlata sled. Nakit, s katerim se kitimo že od nekdaj, ni samo odraz mode, temveč tudi izraz identitete, statusa, vere in načina življenja. Občudovali bomo bolj ali manj razkošne oprave žensk od prazgodovine do devetdesetih let prejšnjega stoletja: od skromnih kamenodobnih obeskov, prek čudovitih jantarnih in steklenih ogrlic in zlatih diademov iz železne dobe do sodobnega oblikovanja nakita.
Po razstavah Zgodbe s stičišča svetov in Zlata sled vas bo popeljala arheologinja Petra Brodar.

 

Zlati nakit stiške kneginje

Mlajšo damo iz Stične so v 7. oziroma 6. stoletju pr. Kr. pokopali v razkošni opravi. Izjemen nakit iz zlate pločevine so v dolenjskih halštatskih skupnostih premogle le pripadnice najvišjega družbenega sloja. Podobnim zlatim diademom in aplikam sledimo vse do Predkavkazja, kar kaže na stike s skitskimi skupnostmi. Hrani Narodni muzej Slovenije.

Fotografija: Tomaž Lauko


Lara Bohinc, ogrlica Lunar Eclipse

Oblikovalka Lara Bohinc je študirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, študij pa nadaljevala na Royal College of Art v Londonu. V Veliki Britaniji že vrsto let uspešno oblikuje nakit in druge modne dodatke za svojo blagovno znamko. Danes je ena najbolj inovativnih in prodornih oblikovalk modnega nakita, pohištva in predmetov za dom. Pri svojem oblikovanju ohranja spoštovanje do tradicionalnih načel svoje obrti. Njeno oblikovanje je klasično in sodobno hkrati. Med oblikovalske klasike se je kmalu po svojem nastanku vpisala kolekcija Eclipse, iz katere je tudi ogrlica. Hrani Muzej za arhitekturo in oblikovanje.

2007, pozlačena medenina, 23,5 × 15,5 cm
Fotografija: arhiv Lare Bohinc


Stekleni in jantarni izdelki

Bogastvo steklenih in jantarnih izdelkov iz starejše železne dobe (6. do 5. stoletje pr. Kr.). V naših krajih sta se srečali jantarna in steklena pot. Prva je vodila do ležišč jantarja na obalah Baltika, druga do Egipta in Levanta. Hrani Narodni muzej Slovenije.

Fotografija: Tomaž Lauko