Rosanna Raljević Ceglar

NIIRO jewelryRosanna Raljević Ceglar se je rodila leta 1972 v Pulju (Cro). Po končani gimnaziji je nadaljevala študij na Accademii di Belle arti di Venezia, kjer je leta 1996 tudi diplomirala. Leta 2002 se je preselila v Slovenijo in se začela ukvarjati z avtorkim oblikovanjem nakita ter ustvarila blagovno znamko NIIRO. Bila je soustanoviteljica galerije sodobnega nakita Taktil in jo v središču Izole uspešno vodila tako na nacionalni kot tudi mednarodni ravni. Leta 2013 je sodelovala tudi pri organizaciji razstave “zlato severa -zakladi Poljske” v sodelovanju z Ambasado Poljske države v Sloveniji. Ima status samostojne oblikovalke unikatnega nakita. Živi in dela v Izoli.
Rosanna v ustvarjalnem procesu ne dopušča naklučij: izbira oblik, materialov in barv je s tehtnim premislekom vnaprej določena, saj sleherni detajl in njegove korelacije z drugimi racionalno sestavlja v tridimenzionalne forme konkretnega kosa nakita. Njene stvaritve odsevajo žlahtno simbiozo, v kateri se enakovredno prepletata draž starožitnosti tradicije izbranega medija ter sodobnega ustvarjanja. Z tanko kovinsko žico, na prvi pogled surovo, grobo in hladno, avtorica z nenavadnim vozlanjem in mreženjem ustvarja prefinjene in čutne organske opne kot nosilke forme izbranega nakita tako, da ugodi tudi zahtevam udobne in prijetne nosljivosti. Bakrena, jeklena in srebrna žica, ki jim avtorica v izbranih kolekcijah pridruži še stvaritve iz papirja in plastike, postanejo materialne nosilke novih vizualnih interpretacij in intimnih zgodb kot miniaturnih del.
 
www.niiro.eu
FB:  ALMA House in NIIROjewelry
Instagram:  alma_medana in niiro_jewelry


Plemenita simbioza, v kateri se enako prepleta čar starodavne tradicije izbranih medijev in sodobnega ustvarjanja. Izbrani projekti so umetniška dela, ki presegajo meje med nakitom, kiparstvom in vizualno umetnostjo.