Melina Kumer ReichmannKolekcija Fire & ashes – Ogenj in pepel

povezuje polaritete življenja: svetlobo in senco, mehkost in trdoto, minljivost in trajnost. Nakazuje žareči ogenj v sebi in spominja na to, kar je bistveno.

Kvačkanje in vezenje polagoma izginjata iz naše družbe. Vzorci so pogosto zastareli in znanje za te kulturne tehnike izginja iz osnovnih šol. Ročno delo je globoko zakoreninjeno v njenem rodovniku – nadaljuje s to tradicijo, vendar jo kot grafična oblikovalka in sodobna umetnica s svojimi vzorci na novo interpretira ter s tem izraža nov jezik barv in oblik.

Najdeni kamni niso žlahtni kamni, a vsak posamezen kamen lahko izžareva nekaj posebnega. Tudi navadni kamni se lahko bleščijo kot zvezde ...


Melina Kumer-Reichmann je po štirih letih na Slovenski gimnaziji v Celovcu obiskovala tudi smer kiparstvo v HTBLA Ortwein, v Gradcu.
Po dvoletnem šolanju na kolegiju za industrijski in objektni design v Borovljah je zaključila šolanje v Masterclass, za objektni design na privatni šoli Scuola Italiana Design v Padovi.
V letu prakse je delala za renomirane proizvajalce, kot so GEOX in Diesel.
V letu 2010 so njeno oblikovano kolekcijo nakita prodajali v vseh Diesel Stores po svetu.
V istem času je začela idejno ustvarjati lastno linijo nakita Omreženi kamni – Umgarnte Steine.
Tri leta je delala kot grafičarka v Celovcu.
Od leta 2013 dalje je samostojna oblikovalka nakita in grafična oblikovalka v Šmihelu. Intenzivno se ukvarja z običaji in kvačkanimi vzorci njenega dvojezičnega območja ter jih skuša oblikovati na nov, sodoben način.
Za svoje delo je v decembru 2021 prejela pospeševalno nagrado za »ljudsko kulturo« dežele Koroške.
V letu 2021 je svoje delo usmerila v umetniško smer in se tako prijavila kot svobodna umetnica


www.umgarnte-steine.at
www.facebook.com/UmgarnteSteine
www.instagram.com/melinakumerreichmann