Katja in Nataša Skušek


Zlatarstvo Skušek, Slovenska cesta 23, 1000 LjubljanaZačetek obrti Skušek sega v leto 1967, njegova dejavnost pa vseskozi temelji na ročni izdelavi zlatega in srebrnega nakita. Z leti so pridobili bogate izkušnje in strokovne izboljšave ter zlatarsko tradicijo obogatili z umetniškim pristopom. Lastnici Katja in Nataša Skušek, ki je tudi akademska kiparka, sodelujeta z akademskim slikarjem Mladenom Stropnikom in grafičnim oblikovalcem Rokom Marinškom. Za Narodni muzej Slovenije izdelujejo vrsto replik iz obdobja rimske Emone, njihova dela pa so predstavljena tudi v Muzeju za arhitekturo in v Mednarodnem grafičnem likovnem centru. Svoje izdelke predstavljajo na modnih revijah in stajlingih, kot so Elle, Cosmopolitan in v oddajah Zvezde plešejo, Štartaj Slovenija, Slovenija ima talent in drugih.

Nataša Skušek je študirala kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2002 diplomirala in tri leta kasneje magistrirala. V času študija se je izpopolnjevala na akademiji v Trondheimu, na Norveškem. Prejela je študentsko Prešernovo nagrado (2001). Svoje delo je predstavila na številnih mednarodnih in samostojnih razstavah, med katerimi so najpomembnejše: International Festival 8th of March v Erevanu (2005), 2. feministički festival FemFest v Zagrebu (2007), 13. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk v Ljubljani (2007), 2009 Incheon Women Artists' Biennale v Južni Koreji (2009), Feministična umetnost v Sloveniji v Ljubljani (2010), Mentorstvo+ v Ljubljani (2019/20) in na mnogih samostojnih razstavah, med katerimi so pomembne Mamica, dojilja, žena, negovalka, Center in Galerija P74, Ljubljana (2006), Insideout, Hiša kulture v Pivki (2013), Pravi moški, Galerija Alkatraz v Ljubljani (2014) in Postelja, Galerija Krško (2019). Od leta 2004 sodeluje v umetniškem projektu Pri Zlatem stegnu (skupaj s Katjo Skušek), od leta 2014 pa se ukvarja tudi s pisanjem. Leta 2021 je izšla njena prva zbirka kratkih zgodb z naslovom Pasja sreča. Njena dela so v mnogih zasebnih in nekaterih pomembnih javnih zbirkah. Ukvarja se s skulpturo, risbo, grafiko, videom, fotografijo, performansom novimi mediji in oblikovanjem. Osredotoča se na raziskovanje kulturne paradigme zahodnega človeka, zlasti na teme, kot so razmerje med spoloma, erotika, spolnost, telo, materinstvo, družina, prehranjevanje. Živi in dela v Ljubljani.

Katja Skušek od leta 2004 sodeluje v umetniškem projektu Pri Zlatem Stegnu (skupaj z Natašo Skušek). Pri Zlatem stegnu predstavlja zaključeno celoto, ki obsega prostorsko instalacijo z videi, objekti, svetlobnimi objekti, foto kolaži in preformansi , kjer gre za prespraševanja o prehranjevanju, pripravi hrane in vsem, kar je povezano s hrano. Zasnovan je na humoren, lahkoten način, ki prikazuje in se ukvarja z osnovno človeško potrebo – prehranjevanjem, ki pa pri natančnejšem pogledu ponuja celo paleto raznolikosti pogledov, problemov in obsesij. Prav tako se že vrsto let ukvarja z oblikovanjem zlatega in srebrnega nakita. Živi in dela v Ljubljani.

natasaskusek.wordpress.com
www.zlatarstvo-skusek.si
FB: Zlatarstvo Skusek
IG: zlatarstvo.skusek
Rastlinjak

V Rastlinjaku oblikovalk Katje in Nataše Skušek rastejo srebrna granatna jabolka, emajlirani makovi cvetovi in zlati grah z zelenimi ahati. Spomladi cvetijo češnjevi cvetovi in pozimi bela omela z biseri. Živi fosili ginka, tropske orhideje, močvirski tulipani in modre spominčice. Ročno izdelani uhani, prstani in okrasne zaponke se navdihujejo iz naravnih lepot, narava jim daje značaj in temperament.